Icoana Sf. Ioan Botezătorul- sec. al XVIII-lea

Detaliu - chip (fluorescent)


Detaliu - chip U.V


 

Provenienţa : Muzeul Brăilei

Icoana îl înfăţişează pe Ioan Botezătorul, binecuvântând cu mâna dreaptă, în mâna stângă ţinând sulul şi crucea, simboluri ale învăţăturii creştine. Această reprezentare este des întâlnită în iconografia bizantină. Impresionează caligrafia desenului ce indică un meşter şcolit.
Din perspectiva tehnicii de execuţie a icoanei putem afirma că aceasta se înscrie în tiparele cunoscute în erminii.
Suportul dintr-un singur blat păstrează urme de dăltuire manuală. Laturile nu au fost atent prelucrate, ceea ce arată că meşterul a acordat o mai puţină importanţă tehnicii iniţiale de pregătire a suportului de lemn.
Pe suport a fost aplicat un strat textil cu o ţesătură din fibră naturală. Întâlnim în acest caz şi un strat papetar de o anumită manufactură. Cele două particularităţi tehnologice fac acest caz interesant. Preparaţia aplicată inegal pe suprafaţă, în straturi consistente, este pe bază de clei animal şi cretă sau ipsos. Culoarea, aşezată uniform în pată decorativă, are o grosime apreciabilă privită în secţiune. Verniul original, parţial păstrat, conţine răşină naturală, proprietăţile lui fiind modificate în timp.

Chip U.V


Detaliu - strat textil


Detaliu (faţă)