Icoana: Maica Domnului cu pruncul

MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

 

 


PROGRAM DE VIZITARE

 • Miercuri - Duminică
  09,00-17,00
  Octombrie - Aprilie
 • Miercuri - Duminică
  10,00-18,00
  Mai - Septembrie
 • Luni - Marţi
  închis tot timpul anului, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.

 

Provenienţă: colecţie particulară

Central apare Maica Domnului Hodighitria, iar de-o parte şi de alta se află doi îngeri şi doi ierarhi. Această reprezentare aminteşte de programul iconografic al altarului (Maica Domnului în cupolă încadrată de îngeri şi în registrul inferior ierarhi).
Maica Domnului este zugrăvită într-o poziţie plină de maiestate, arătând cu mâna dreaptă pe Pruncul Iisus. Copilul binecuvântează cu mâna dreaptă, apărând ca Iisus Emanuel, conştient de rolul Său mântuitor. Faţa stilizată, ochii mari şI fruntea nu prea înaltă imprimă portretelor un anumit hieratism, element de factură bizantină.
Grafia desenului, caracteristică icoanelor transilvănene, se remarcă în această icoană: drapajele şi figurile sunt conturate puternic printr-o linie de culoare închisă. Ductul liniei, modul de redare a anatomiei trupurilor indică faptul că este o icoană de factură populară.
Suportul icoanei este din lemn de tei, fiind dintr-un singur blat, ce prezintă un sistem de consolidare prin traverse (traversele originale lipsesc). Ca o particularitate această icoană prezintă şi o ramă integrată, dăltuită manual din grosimea iniţială a panoului (prin degroşare).
Grundul foarte subţire aplicat direct pe suportul de lemn (în secţiune sunt aproximativ 2mm) este specific icoanelor transilvănene. Compoziţia acestuia este aceeaşi ca şi în cazurile celorlalte două icoane: cretă, gips şi clei animal. Aderenţa slabă a grundului poate fi şi cauza unei tehnici iniţiale deficitare (procentul foarte slab de liant-cleiul animal).
Pelicula de culoare este inegal aplicată, în straturi succesive (în zona chipurilor întotdeauna pelicula de culoare este mai groasă).


Ansamblu (verso)


Detaliu - chip


Detaliu-secţiune (strat de grund peliculă de culoare)