Foto-expoziţia „FLORA DIN PAJIŞTILE MONTANE", la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secţia Ştiinţele Naturii

MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

 

 


PROGRAM DE VIZITARE

 • Miercuri - Duminică
  09,00-17,00
  Octombrie - Aprilie
 • Miercuri - Duminică
  10,00-18,00
  Mai - Septembrie
 • Luni - Marţi
  închis tot timpul anului, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.

 În perioada septembrie-noiembrie 2017, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secţia de Ştiinţe ale Naturii, va fi deschisă foto-expoziţia „Flora din pajiștile montane".
Cu prilejul acestei expoziții ne dorim să facem cunoscută publicului iubitor de munte, de natură în general, o categorie aparte din flora ţării noastre, și anume, flora montană şi alpină specifică Munţilor Carpaţi.
Fiecare specie floristică este prezentată sub forma unor imagini color, urmate de o serie de informații utile, cum ar fi: denumirea ştiinţifică + denumirea populară, familia botanică, perioada de înflorire, ecologia, şi răspândirea în cadrul lanţului muntos din ţara noastră. De asemenea, se precizează dacă planta este rară în ţara noastră, vulnerabilă, endemică sau declarată monument al naturii.
Dintre toate frumusețile naturale ale țării nostre, munții oferă cele mai grandioase și variate priveliști.
Gingaşe, delicate, împodobite în culori vii, aceste flori împestriţează ca un mozaic multicolor munţii noştri de primăvara timpuriu până toamna târziu, începând cu pădurile de la poale și până la crestele cele mai înalte.
Pe cât de gingaşe şi încântătoare sunt plantele montane și alpine, pe atât de grea este însă viaţa lor în cadrul ecosistemului montan. Pentru a se menţine, dezvolta şi înmulţi, aceste plante trebuie să se adapteze cât mai bine condiţiilor vitrege de viaţă întâmpinate acolo sus, pe crestele munţilor. Înfăţişarea şi caracterele speciale ale acestora ne dau cele mai grăitoare pilde de adaptare ale organismelor la condiţiile mediului în care se dezvoltă şi se perpetuează.
De aceea, o atenţie deosebită ar trebui să acordăm mai ales acelor flori rare din categoria speciilor vulnerabile, dar și celor care, datorită frumuseţii, parfumului lor sau calităţilor terapeutice, au fost culese fără discernământ şi, în mare măsură, distruse, de către cei care n-au înțeles că florile nu trebuiesc adunate decât ... în fotografie.
Aceste podoabe ale muntelui au stârnit adesea admiraţia drumeţilor de munte şi au născut totodată dorinţa de a le cunoaşte, de a le ocroti. Trebuie să fim conștienți că fiecare dintre noi avem puterea de a limita impactul negativ direct sau indirect pe care fiecare activitate îl poate genera asupra mediului.

Dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii


DECRET REGAL

Decret Regal, emis de Regele Carol I, la 23 august 1881, prin care se autorizează funcţionarea instituţiei muzeale la Brăila