Icoana Sf. Nicolae – sec. al XVIII-lea

Detaliu-strat textile


Detaliu-suport datorită atacului xilofag


 

Provenienţă: Muzeul Brăilei

Icoana îl reprezintă pe Sfântul Nicolae, înveşmântat în haine de ierarh cu o bogată ornamentaţie barocă, având de o parte şi de alta pe Iisus cu Evanghelia şi Maica Domnului cu omoforul. În partea inferioară se remarcă prezenţa a doi sfinţi, ce probabil au legătură cu viaţa ierarhului Nicolae sau comanditarul icoanei. Sfântul face semnul binecuvântării cu mâna dreaptă iar în mâna stângă ţine Evanghelia deschisă, unde poate fi citit un text în chirilică, cu negru şi iniţială roşie pe fond alb. Această icoană ne duce cu gândul la tema “Deisis”.
Referitor la tehnica de execuţie a icoanei, se pot distinge câteva particularităţi:
Suportul de lemn, din două blaturi, dintr-o esenţă moale, are baghete de lemn prinse pe marginea exterioară, având rol de preluare a contracţiilor lemnului.
Starea de conservare a suportului este precară; rezistenţa mecanică este slăbită datorită atacului xilofag (în unele zone lemnul a devenind pulverulent).
Stratul textil apare şi în acest caz, textura şi fibra ţesăturii fiind diferite.
Preparaţia pe bază de clei şi ipsos sau praf de cretă, este aplicată pe suprafaţa suportului inegal; în secţiune se poate observa grosimea acesteia de câţiva milimetri (3-4mm). Pe grundul foarte bine şlefuit s-au aplicat culorile în straturi succesive, de la închis la deschis, respectându-se tehnica bizantină. Câteva suprafeţe ale icoanei prezintă repictare.

Detaliu chip


Detaliu-strat textil